Blogger nổi tiếng Việt Nam Mẹ Nấm được đề cử Giải Nobel Hòa Bình 2018

Blogger nổi tiếng Việt Nam Mẹ Nấm được đề cử Giải Nobel Hòa Bình 2018

THÔNG BÁO

Hon. David Kilgour, cựu Quốc Vụ Khanh Đặc trách Á Châu – Thái Bình Dương và cựu Quốc Vụ Khanh Đặc trách Mỹ Châu La Tinh & Phi Châu của Canada:

Thật là vinh dự và ưu tiên cho tôi được thông báo rằng người nữ Blogger nổi tiếng thế giới NGUYỄN NGỌC NHƯ QUỲNH, tức MẸ NẤM của Việt Nam đã được đề cử GIẢI NOBEL HÒA BÌNH 2018 bởi Tiến Sĩ MARC ARNAL, Giáo Sư Danh Dự và cựu Khoa Trưởng Học Khu St. Jean, Đại Học Alberta, ở Edmonton, Alberta, Canada.

Mẹ Nấm – tù nhân lương tâm nổi tiếng – đã hướng đến cái vĩ đại. Sinh ra và lớn lên thời hậu Chiến Tranh Việt Nam, chị đã mất ảo tưởng với chế độ chính trị hiện đương. Không chỉ chị gặp rắc rối sâu đậm để sống trong một nước phiền hà bởi nạn nghèo đói, phân biệt, nhũng lạm, và vi phạm nhân quyền, nhưng chị còn cảm thấy bị phản bội bởi những sáo ngữ chính trị trống rỗng của các lãnh đạo chính trị. Từ 2006, Mẹ Nấm đã quyết tâm chiến đấu cho một xã hội tốt đẹp hơn, nơi đó đồng bào của chị phải có được những tự do cơ bản về suy nghĩ, về viết lách, về nói lên, về sinh sống không sợ hãi, và quy trách nhiệm cho các giới chức chánh phủ về các hành động của họ. Là một nhà sáng lập “Hệ Thống Bloggers Người Việt” (Vietnamese Bloggers Network), chị bắt đầu liên kết các thực tế đời sống ở Việt Nam với sự khốn khổ kéo dài của người dân Việt Nam.

Là một nhà chống giữ nhiệt tình tự do phát biểu và nhân quyền, Mẹ Nấm đã từ chối giữ im lặng. Bằng cách công khai nói lên ý kiến của mình trên nhiều vấn đề quốc gia nguy kịch như là cái chết của những người bị công an giam cầm, chủ quyền Việt Nam về các quần đảo Hoàng Sa và Trường Sa trong Biển Nam Trung Hoa, và sự giải quyết của chính phủ trong vụ Formosa, Mẹ Nấm đã nhận được sự chú ý của thế giới. Để đàn áp và phạt nhà bất đồng chính kiến đại chúng này, chế độ Cộng Sản Hà Nội đã bỏ tù Mẹ Nấm trên cơ sở những bài đăng lên mạng xã hội và những cuộc phỏng vấn chị đã thực hiện với Đài Á Châu Tự Do và Đài Tiếng Nói Hoa Kỳ. Sự vi phạm nhân quyền này đã tạo ra sự lên án mạnh mẽ khắp thế giới. Đặc biệt, các nhóm nhân quyền và tự do báo chí cùng liên hết với nhau lên án sự xét xử và kết án chị. Ủy Ban Bảo Vệ Nhà Báo (CPJ) đã kêt luận: “Kết án Mẹ Nấm 10 năm tù về các bài viết của chị là một sự sỉ nhục công lý”.

Theo Tiến Sĩ Arnal: “Tôi có cảm nghĩ tích cực rằng thế giới của chúng ta tốt đẹp hơn bởi sự dũng cảm của Mẹ Nấm. Mẹ Nấm đã có sự can đảm viết về sự khốn khổ kéo dài của người dân của chị và nói lên một cách công khai về sự khẩn thiết cho dân chủ và nhân phẩm. Nhiều người sẽ đồng ý rằng tự do ngôn luận phải được điều chỉnh bởi sự gắn liền với nhân quyền và luật tự nhiên, điều kiện tiên quyết cho một xã hội tự do và công lý. Trường hợp của chị đáng buồn đã nhắc nhỡ chúng ta về thực tế đáng buồn trên nhiều phần của thế giới nơi đó sự bỏ tù bất công được áp đặt cho những người đã phát biểu các ý kiến phù hợp với nhân quyền và luật tự nhiên nhưng không phù hợp với chủ trương của chính phủ”.


Để vinh danh một blogger nổi tiếng mà sự can đảm và sức bật đã nhận được sự thán phục của thế giới và để thừa nhận một nữ tù nhân lương tâm Á Châu mà đại nghiã là nói lên sự thật và bảo vệ các quyền tự do và nhân phẩm của người dân của chị, tôi khuyến khích tất cả các cơ quan, học viện và những người quan tâm phó thự sự đề cử của Tiến Sĩ Arnal.

Xin chứng tỏ sự ủng hộ của qúy vị bằng cách viết cho:

The Swedish Academy
P.O. Box 2118
SE-103 13 Stockholm
Telephone: +46 (0)8-555 125 00
Telefax: +46 (0)8-555 125 49
E-mail: sekretariat@svenskaakademien.se

Cám ơn qúy vị.

David Kilgour

Prominent Vietnamese Blogger
Me Nam (Mother Mushroom)
Nobel Nominee for Peace
(Tiếng Việt bên dưới)

(Photo at p. 1 – DL 184/Hình xem bài 3 trang nhất – ĐL 184)

Photo of Nguyen Ngoc Nhu Quynh (Me Nam)

ANNOUNCEMENT

Hon. David Kilgour, former Secretary of State (Asia Pacific) and former Secretary of State (Latin America & Africa) for Canada:

It is my honour and privilege to announce that the world- renowned female blogger Nguyen Ngoc Nhu Quynh aka Me Nam ( Mother Mushroom) of Vietnam has been nominated for the 2018 Nobel Peace Prize by Dr. Marc Arnal, Professor Emeritus and former Dean of Campus St. Jean of the University of Alberta in Edmonton, Alberta, Canada.

Me Nam , prominent prisoner of conscience, was destined for greatness . Born and growing up in the post Vietnam war era, she was disillusioned with the political regime in place. Not only was she deeply troubled to live in a country which was plagued with poverty, discrimination, corruption and human rights abuses but also she felt betrayed by the empty political slogans of the political leaders. Since 2006 Mother Mushroom as she is known has determined to fight for a better society where her compatriots would have the basic freedoms to think, to write, to speak, to live without fear and to hold government officials accountable for their actions. As a founding member of the Vietnamese Bloggers Network she began relating the realities of life in Vietnam and the prolonged suffering of the Viet people.

As a passionate defender of freedom of expression and human rights, Me Nam has refused to be silenced. By openly voicing her opinions on several highly critical national issues such as the deaths of people in police custody, Vietnam’s sovereignty over the disputed Paracel and Spratly islands in the South China Sea, and the government’s handling of Formosa spill, Me Nam has captured world attention.To suppress and punish this popular dissident, the communist regime of Hanoi has imprisoned Me Nam based on her social media posts and the interviews she did with Radio Free Asia and Voice of America. This violation of human rights has generated strong condemnation around the world. In particular, human rights and press freedom groups joined in condemning her trial and subsequent sentencing. The Committee to Protect Journalists (CPJ) has concluded “Condemning Me Nam to 10 years in prison for her writing is an obscene injustice.”

According to Dr. Arnal “I am positive that our world is better because of this brave blogger. Me Nam has had the courage to write about the prolonged suffering of her people and to speak publicly about the urgent need for democracy and human dignity. Many would agree that freedom of speech must be tempered by adherence to human rights and natural law, the prerequisites for a free and just society. Her case sadly reminds us of the sad reality in many parts of the world where unjust imprisonment is imposed upon those who express ideas consistent with human rights and natural law but not with government positions.

During an interview with CNN , Me Nam directly addressed this question by asserting that defending basic human rights for people around the world is an honorable civic duty.

Me Nam’s sacrifice in defense of freedom of expression and human dignity for her people was highly praised throughput the world. As a result, she was awarded numerous international human rights awards including the 2010 Amnesty International Hellman-Hammett award and the 2015 Civil Rights Defender of the Year award . Recently the US government duly recognized and awarded Mother Mushroom the 2017 International Women of Courage award for “her bravery for raising civil society issues, inspiring peaceful change, calling for greater government transparency and access to fundamental human rights, and for being a voice of freedom of expression,”

To honor a prominent blogger whose courage and resilience have captured world admiration and to recognize a female Asian prisoner of conscience whose sacred task is to speak the truth and to defend human freedoms and dignity for her people , I encourage all organizations, institutions and interested persons to endorse Dr. Arnal’s nomination .

Please show your support by writing to
The Swedish Academy
P.O. Box 2118
SE-103 13 Stockholm
Telephone: +46 (0)8-555 125 00
Telefax: +46 (0)8-555 125 49
E-mail: sekretariat@svenskaakademien.se

Thank you

Image may contain: 1 person
Image may contain: 5 people, including Trần Bang, people smiling, people standing

Like

Comment

Bài này đã được đăng trong BÌNH LUẬN- SỰ KIỆN, Tin Việt Nam. Đánh dấu đường dẫn tĩnh.